19Гру/18

Хурма неймовірно корисна для організму: містить калій, кальцій, залізо, йод

З настанням холодів на ринках і в магазинах з’являється хурма – тропічний фрукт, який володіє незвичайним смаком і має безліч корисних властивостей. Батьківщиною хурми є Китай, де цю рослину споконвіку вирощували в лікувальних цілях. Сьогодні хурма є їжею гурманів, солодким фруктовим десертом, який із задоволенням вживають в їжу і діти, і дорослі. Однак, не варто забувати, що плоди цієї рослини можуть стати чудовим ліками при найрізноманітніших недугах: від простуди – до гіпертонії.

Чим корисна хурма

Секрет хурми простий – вона багата найрізноманітнішими вітамінами, серед яких: В, С, А, Е і РР. Їх у цьому фрукті міститься набагато більше, ніж у яблуках або лимонах. Крім того, хурма містить безліч важливих мікроелементів, які так необхідні для правильної та безперебійної роботи людського організму. Магній, калій, кальцій, залізо, бета-каротин, фруктоза, дубильні речовини і органічні кислоти – ось далеко неповний перелік речовин, що містяться в плодах цієї рослини. Їх наявність і обумовлює корисні властивості хурми, яка, в першу чергу, важлива для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями.

Якщо щодня з’їдати по 1-2 стиглих плоди цієї рослини, можна нормалізувати артеріальний тиск, знизити крихкість судин і позбутися холестеринових бляшок. Крім цього, глюкоза і фруктоза, що містяться в хурмі, чудово зміцнюють і живлять серцевий м’яз, тому регулярне вживання цих фруктів є прекрасною профілактикою інфаркту та ішемічної хвороби серця.

В’яжучі та антисептичні властивості хурми відомі з незапам’ятних часів. Тому плоди цієї рослини чудово допомагають при розладах шлунково-кишкового тракту і харчових отруєннях. Їх рекомендують вживати при закрепах і діареї, кишкових кольках і метеоризмі. Крім цього, хурма володіє загоюючими властивостями, тож допоможе й тим, хто страждає на гастрит і виразкову хворобу.

При простудних захворюваннях не тільки корисно їсти хурму, яка, завдяки величезній кількості вітамінів, допомагає здолати недугу, але й полоскати горло соком цієї рослини. Для приготування ліків слід 5 столових ложок соку злегка перезрілого плоду змішати з такою ж кількістю теплої кип’яченої води. Застосовувати полоскання слід 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі. Крім цього, сік хурми, розведений водою, рекомендується закапувати в ніс при нежиті,  як простудному, так і алергічному.

Останні наукові дослідження показали, що хурма є чудовим природним антиоксидантом, який омолоджує організм, виводить з нього шлаки і запускає регенераційні процеси. Щоденне вживання плодів цієї рослини також сприяє боротьбі з надмірною вагою, покращує загальне самопочуття і настрій. Тим, хто хоче позбутися вугрів або страждає на збільшення порів шкіри, косметологи рекомендують кілька разів на тиждень наносити на обличчя кашку з хурми, змішану з яєчним білком. Змивати таку маску слід через 20 хвилин холодною водою, після чого шкіру рекомендують обробити перекисом водню.

Варто також зазначити, що плоди цієї рослини є відмінним антидепресантом і допомагають впоратися з роздратуванням, втомою і безсонням. Достатньо щодня з’їдати по одному фрукту.

Окрім того, у хурмі міститься кальцій, який зміцнює кістки, зуби, нігті та волосся.  Завдяки підвищеному вмісту заліза, хурма є природним засобом для профілактики анемії, вона сприятливо впливає на процеси травлення.

Шкода і протипоказання

Хурма не має будь яких протипоказів і дуже рідко викликає алергію, навіть якщо щодня перевищувати норму її вживання, яка складає 3-5 фруктів на добу. Тим не менше, через  наявність глюкози і фруктози, хурмою не варто захоплюватися людям, які страждають на цукровий діабет. При вікових змінах мікрофлори шлунково-кишкового тракту, які призводять до регулярних закрепів, також слід обмежити вживання плодів цієї рослини, які можуть спровокувати непрохідність кишечника.

20Жов/18

З’ївши один фінік, ви запустили в організмі процес, який вже не зупинити

Дієтологи взагалі радять вживати їх замість десерту і для задоволення почуття голоду, передає TeNews.

Цікаво, що фінік містить 23 амінокислоти, що не зустрічаються в інших продуктах. Особливо вони корисні людям, які займаються розумовою працею, дітям та пенсіонерам. Високий вміст триптофану уповільнює процеси старіння і зміцнює нервову систему.

Фініки відомі своїми цілющими властивостями. Якщо ви любите цей плід, то напевно добре спите і не впадаєте в депресивні стани. Селен бореться з раковими клітинами, а глютамінова кислота нейтралізує надлишок шлункової кислоти.

Ще один плюс – відсутність холестерину, згубно впливає на здоров’я. Вчені запевняють, що людина може декілька років прожити, харчуючись тільки фініками і водою. Використовуючи інноваційні методики, сучасна медицина продовжує вивчати корисні властивості фініків, особливо виділяючи наступні:

Нейтралізують хвороботворні мікроби.

Борються з амебою.

Полегшують і покращують родову діяльність.

Завдяки вітаміну А покращують нічний зір.

Містять вітамін В, сприяє росту м’язів.

Покращують апетит.

Не передають паразитів, шкідливих для здоров’я.

Вживати фініки рекомендується абсолютно всім. Обов’язково купувати їх потрібно в наступних випадках:

При великому розумовому навантаженні.

При фізичних перевантаженнях.

При захворюваннях серця та нервової системи.

У період реабілітації після захворювань.

Під час вагітності та годування.

При недокрів’ї та анемії.

Для профілактики і лікування пародонтозу.

При кишкових розладах.

Для посилення потенції.

При підвищеному тиску.

Крім того, фініки є прекрасним болезаспокійливим, яке можна вживати без ризику передозування. Всього 200 грамів в день здатні вирішити ваші проблеми зі здоров’ям і позбавити від необхідності відвідувати аптеки.

20Жов/18

Курага – чудодійні ліки від різних хвороб

Не тільки улюблене багатьма ласощі, але і чудодійні ліки від різних хвороб являє собою курага: користь і шкода цих сухофруктів, а також історія їх походження досі залишаються предметами спорів сучасних істориків і дієтологів. Цей відомий кожному з дитинства продукт виготовляється шляхом висушування абрикосів, від яких він і отримує свої численні корисні властивості, – пише TeNews.

Що корисніше: абрикоси або курага?

Варто зауважити, що сама по собі курага найбільш корисна в якості продукту харчування взимку. Справа в тому, що абрикоси, які можна знайти на прилавках магазинів в цей період, не володіють тим набором живильних властивостей і вітамінів, які зберігаються в куразі, заготовлюється в сезон, влітку. “Зимові” абрикоси нерідко мають апетитний і привабливий яскравий колір. Тим не менш, польщаться на видиму корисність таких фруктів не варто: їх насичене забарвлення досягається, як правило, шляхом обробки фруктів спеціальними хімікатами. Крім того, абрикоси нерідко збирають ще зеленими з тим, щоб вони не псувалися в процесі транспортування. Достиглі ж у штучних умовах фрукти володіють значно меншою кількістю корисних властивостей, ніж правильно приготовлена курага.

Унікальний склад кураги

Основна користь кураги полягає більше в найбагатшому складі мікроелементів, що містяться в ній, ніж у наборі вітамінів. Тим не менш, вітаміни в цьому вигляді сухофруктів містяться, та, як найбільш корисних з них можна виділити наступні: A, C, B5, PP. Особливою користю володіє міститься у висушених абрикосах вітамін A, необхідний для підтримки роботи органів зору, центральної нервової системи та системи статевих органів. Найбільшу ж користь курага представляє в якості продукту харчування, багатого найважливішими мікроелементами, такими як: залізо, калій, магній і фосфор. Саме за процентною кількістю вмісту цих елементів курага значно перевершує є сировиною для її приготування абрикоси.

Крім цілого набору мікроелементів, до складу кураги входять пектини, а також органічні кислоти. При цьому вміст пектинів, спроможних виводити з організму радіонукліди та важкі метали, в цих сонячних сухофруктах значно вище, ніж у свіжих абрикосах. Настільки високий вміст незамінних для здоров’я речовин дозволяє говорити про унікальність такого продукту харчування, як курага: користь і шкода цього поживного види сухофруктів і стануть предметом нашої подальшої розмови.

Корисні властивості кураги

Завдяки цілого набору корисних речовин, що удосталь містяться в куразі, вона є унікальним засобом для профілактики багатьох хвороб. Вчені давно довели, що вживання сушених абрикосів позитивно позначається на загальному стані здоров’я. Говорячи ж про користь кураги для окремих систем організму, слід згадати її здатність зміцнювати стінки судин, знижувати рівень холестерину і сприятливо впливати на роботу серцево-судинної системи. Чудодійний ласощі є також прекрасним профілактичним і лікувальним засобом для людей, які страждають захворюваннями нирок або щитовидної залози. Відсутність цукру в складі кураги робить її абсолютно незамінним продуктом харчування для діабетиків. Наявність же в ній високого вмісту заліза дозволяє використовувати її для підвищення гемоглобіну і поліпшення функції кровотворення.

Беручи до уваги здатність кураги прискорювати виведення шкідливих речовин з організму і покращувати мікрофлору кишечника, багато лікарі рекомендують додавати в раціон людей, що проходять курс лікування антибіотиками.

Курага для краси і стрункості

Користь кураги як продукту, здатного прискорити зростання волосся і поліпшити стан шкірних покривів відомо людям з давніх часів. У фармацевтиці та косметології ці сухофрукти нерідко включають до складу загальнозміцнюючих і омолоджуючих препаратів, а також застосовують в якості інгредієнта для багатьох косметичних засобів.

Завдяки високому вмісту в куразі корисних для організму і не містять холестерину або шкідливих жирів калорій, вона широко застосовується сучасними дієтологами як складової частини дієт для боротьби з надлишковою вагою. Входить до складу цього виду сухофруктів клітковина сприяє м’якому очищенню кишечника і благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Шкідлива курага?

Кажучи про всіх унікальних по своїй корисності властивості, якими володіє курага, не можна не розповісти і про те, яку шкоду може принести організму її вживання.

Вибираючи в магазині або на ринку цей вид сухофруктів, намагайтеся уникати товару, що має дуже яскравий колір і блискучу поверхню. Для додання куразі настільки привабливого зовнішнього вигляду її обробляють ангідридом. Ця речовина здатна привести не тільки до серйозних розладів шлунка, але і до харчового отруєння. І, навіть якщо вам вдалося придбати продукт, що здається на перший погляд абсолютно нормальним і нешкідливим, не полінуйтеся витратити 15-20 хвилин і витримати курагу в гарячій воді. Така процедура допоможе очистити її поверхню не тільки від накопичилася в процесі зберігання і транспортування грязі, але і від всіляких шкідливих речовин.

Людям, схильним до різних видів харчової алергії, варто вживати курагу з особливою обережністю, так як в деяких випадках містяться в ній речовини здатні призвести до алергічної реакції, що проявляється шкірним висипом, свербінням і навіть набряками.

Протипоказанням до надмірного вживання кураги в якості продукту харчування може стати і наявність виразкової хвороби шлунка. Тим не менш, близько 100 грамів цього продукту в день не тільки не завдадуть шкоди, але і допоможуть поліпшити обмін речовин і процеси травлення.

Таким чином, можна стверджувати, що абсолютних протипоказань до вживання в їжу такого багатого вітамінами і мікроелементами продукту, як курага, на сьогоднішній день не виявлено. І, з’їдаючи кілька сушених абрикосів в день, ви не тільки підтримайте свій імунітет і поліпшите процеси травлення, але й забезпечите собі відмінний настрій і сяюче здоров’ям зовнішній вигляд в будь-який час року.